پول دیجیتال یا دیجیتال مانی
پول دیجیتال به هر وسیله پرداختی که به کمک آن بتوان به صورت الکترونیکی پرداخت انجام داد پول دیجیتال گفته می شود. پول دیجیتالی مانند پول های فیزیکی مرسوم، قابل لمس نیست و با استفاده از سیستم های کامپیوتری حساب می شود. دیجیتال مانی با استفاده از فناوری هایی مانند تلفن هوشمند، کارت اعتباری و صرافی های آنلاین قابل مبادله است؛در برخی موارد نیز میتوان آن را به پول نقد تبدیل کرد.
ارز رمزنگاری شده(cryptocurrency) نوعی دیجیتال مانی است که امنیت آن با استفاده از روش های رمزنگاری تامین می شود و امکان جعل کردن و دوباره خرج کردن آن غیرممکن است. این گونه رمز ارز ها بر پایه شبکه غیرمتمرکز بلاکچین میباشد که اساساً دفتری است که سوابق و فعالیت ها را در شبکهای از کامپیوتر ها ذخیره می کند. مهم ترین ویژگی ارزهای رمزنگاری این است که توسط هیچ نهاد رسمی و مرکزی تولید و مدیریت نمی شود که همین امر آنها را از دخالت یا دستکاری دولت ها مصون نگه می دارد.
تاریخچه Digital Money به زمان اختراع اینترنت بر میگردد. اوایل مشکلات زیادی در متقاعد کردن مردم جهت استفاده از ارزهای دیجیتال وجود داشت؛ اما با گذشت زمان و راحت تر شدن مردم با این فناوری و همچنین پیشرفت آن از نظر امنیت، روز به روز به جمعیت استفاده کننده از پول دیجیتالی افزوده می شود. پی پال(paypal) جزء اولین شرکت هایی بود که با موفقیت توانست ایده معاملات دیجیتالی با کاربرد آسان را در بین مردم رواج دهد.
مثال هایی از ارز دیجیتال
رایج ترین نوع Digital Money، پولی است که در بانکها و موسسات مالی به منظور تجارت و یا سرمایه گذاری نگهداری می شود. موسسات مالی و بانک ها ملزم به نگهداری مقدار مشخصی پول در مکان خود هستند، این سرمایه ها به صورت فیزیکی در گاوصندوق ها قرار دارند،اما هیچ الزامی در خصوص پول دیجیتال وجود ندارد که باعث بیشتر به گردش درآمدن پول و پیشرفت تجارت می شود. امروزه اکثر موسسات بانکی، بخش هایی دارند که مبالغ میلیونی و میلیاردی را مدیریت می کنند، بدون آنکه با پول فیزیکی سر و کار داشته باشند.
کاربردهای پول دیجیتال

استفاده از دیجیتال مانی در خدمات مالی:
امروزه، تعداد بانک ها و نهاد های مالی تسهیل کننده انتقال پول دیجیتال و دیگر تراکنش های آنلاین برای افراد درکه در مسافت های دور از هم هستند، رو به افزایش است. دیجیتال مانی به فرایند جهانی شدن اقتصاد در سراسر دنیا بسیار کمک می کند، زیرا تجارت به وسیله ارسال و دریافت پول دیجیتال بسیار آسان تر شده است.
دیجیتال مانی، نیاز به انتقال پول به صورت فیزیکی را حذف میکند؛ همچنین انجام امور بانکی نیز با امکان دادن به مردم جهت انجام کارهای بانکی خود، بدون نیاز به حمل فیزیکی وجه و مراجعه به شعبه، بسیار راحت تر شده است. از طرفی بانک ها تعداد کارمندان خود را کاهش دادند تا راحت تر با روند این ارز الکترونیکی همراه شوند. از زمانی که مردم بیشتر از پول دیجیتالی برای انجام کارهای خود استفاده می کنند، بسیاری از بانک ها شعبههای اضافی خود را تعطیل کردهاند. این اتفاق برای بانک ها عواقبی نیز دارد، زیرا بانک ها نمی توانند با مشتریان خود روابط شخصی برقرار و حس وفاداری را در آنها ایجاد کنند؛ این مسئله باعث کمتر شدن مشتریان و کارمندان در طول زمان میشود.
ریسک های پول دیجیتالی:

کلاهبرداری از کاربران در هنگام پرداخت یکی از خطرات مهمی است که با دیجیتالی شدن پولها رابطه مستقیمی دارد. که در کل شامل کلاهبرداری و انجام تراکنش های غیرمجاز است که توسط یک مجرم سایبری (cyber criminal) انجام می شود. برخی از اشکال متداول کلاهبرداری در پرداخت را با هم مرور می کنیم:
- پرداخت های جعلی
- پرداخت های غیرقانونی
- دستکاری داخلی
- سرقت اطلاعات
- نقض تحریم ها و محدودیت ها
از آنجایی که پول به صورت فیزیکی رد و بدل نمی شود، نمی توان به طور قطع مطمئن بود که چه کسی در طرف دیگر معامله قرار دارد. این مسئله فرصت را برای مجرمان سایبری فراهم می کند تا بتوانند به اطلاعات حساس مردم دسترسی و از آنها کلاهبرداری کنند.
هرچند که تامین امنیت پرداخت در حال پیشرفت است اما راه های پیچیدهای که مجرمان از طریق آن اقدام به کلاهبرداری می کنند نیز رو به افزایش است.
مجرمان سایبری این روزها بیشتر از هر زمان دیگری دارای مهارت شده اند و به طور مداوم نقاط ضعف جدید را شناسایی و از آنها جهت رسیدن به اهداف خود استفاده میکنند. کلاهبرداران بسیار تلاش می کنند تا بتوانند به سیستم های پرداخت حمله و یا نفوذ کنند، اگر در حین اقداماتشان با چالش و یا مشکلی روبرو شوند، روش خود را عوض کرده و از روش های جایگزین استفاده می کنند.
نتیجه گیری
پولهای دیجیتالی، ارزی هایی هستند، که بصورت دیجیتالی و الکترونیکی درآمده است که مانند پول نقد، طلا یا نفت قابل لمس نیست. دیجیتال مانی می تواند شامل ارزهای رمزنگاری شده شود، اما فقط به آنها محدود نمی شود؛ همچنین بیشترین مقدار پول دیجیتالی در جهان متعلق به بانک ها و موسسات مالی می باشد. بانک ها با استفاده از دیجیتال مانی توانسته اند در هزینه های کاری خود بسیار صرفه جویی کنند و امکان سرمایه گذاری بیشتر در مشاغل را پیدا کرده اند.
با توجه به دیجیتالی شدن پول، راه های کلاهبرداری و ارتکاب جرم توسط مجرمان نیز پیچیدهتر شده است؛ البته راه های تامین امنیت نیز در حال پیشرفت است. اما تمامی افراد با رعایت بسیاری از روش ها و متد های امنیتی می توانند از گزند اینگونه مجرمان دور باشند.